torsdag 10 mars 2011

godaste fisksoppan

En av våra nya favoriträtter är "Fisksoppa". Mina svärföräldrar brukar göra denna variant och den är så vansinnigt god. Både till vardags och till fest.



Fisksoppa 4-6 personer

1 pkt torskfilé
2 msk smörr
1 purjolök
3 dl finstrimlad blekselleri
3 råa potatisar
3 fiskbuljonger
1 liter vatten
1 burk tomatjuice (ca 1½ dl)
2 dl torrt vitt vin
½ gurka
1-1½ tsk salt
200 g oskalade räkor

1. Tina fisken lite. Skär purjolök i tunna ringar och potatisen i grova strimlor. Skär gurkan och bleksellerin i strimlor.
2. Smält smör i en gryta, tillsätt purjolök, blekselleri och potatis. Fräs under omrörning utan att det får färg.
3. Späd med tomatjuice, vatten och vin. Tillsätt buljongtärningare och koka sakta i 15 minuter. Skala räkor och skär fisk i sockerbitsstora kuber.
4. Lägg i fisk och gurka och koka mycket sakta i ytterligare 5-8 minuter. Räkorna läggs i soppan vid servering.

Vitlöksmajonnäs
1 dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 dl hackad persilja
3 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar eller ett par stänk tabasco
½ tsk salt
Blanda

Vi gör dock en lite egen variant i form av ingen gurka (till mig) och inga räkor (till N).
Vi använder också passerade tomater istället för tomatjuice.

0 kommentarer: