onsdag 5 oktober 2011

myt om minskade rörelser i magen

Det sista dygnet med Troy i magen minskade hans rörelser radikalt. Men jag, liksom många andra hade under graviditeten fått höra att "det är normalt med minskade rörelser i slutet". Och kvällen innan vi åkte till sjukhuset talade jag med en släkting som nämnde samma sak. Ja, det är så det har framhållts till gravida. Mot slutet blir det trångt alltså skulle det medföra färre rörelser.

Vilket är MYT!

I DNs artikel i ämnet står att läsa


"Vi måste avliva myten om minskade fosterrörelser och satsa på forskning som ger bättre möjligheter att identifiera ofödda barn som är under risk för att dö. Om moderkakan sviktar får barnet mindre näring och det resulterar i färre rörelser. Vi behöver veta mera om intensitet och om frekvens av fosterrörelser för att förstå dess betydelse för det ofödda barnets hälsa och vi behöver undersöka olika former av egenvård som kan hjälpa en gravid kvinna att förstå när barnets rörelser avviker från det normala. Ofödda barn har rätt till en undersökning när det finns tecken på att näringstillförseln inte fungerar som den ska."
Ikväll går programmet "Sanning och konsekvens" på tv3 och där kommer det att talas om barn som dör i magen.

Troy överlevde ett dygn utanför magen, men hade det dröjt några minuter extra hade han förmodligen inte gjort det. Några timmar åt andra hållet och han hade förmodligen överlevt.

0 kommentarer: